vrijdag 3 juni 2011

Delta Lloyd Regatta 2011

Veel rust hebben we niet gekregen de afgelopen tijd, na onze eerste trainingsuren op het water van Weymouth stond de Delta Lloyd regatta al weer voor de deur.


Dit jaar is het niet alleen een evenement van het Worldcup circuit, maar een heus nominatie evenement voor de Olympische Spelen volgend jaar en reserve selectie evenement voor de Pre-Olympics die in augustus die verzeild wordt in Weymouth.

Na een paar dagen rust te hebben gehad thuis begonnen de voorbereidingen al weer op donderdag 19 mei. Het zelfde ritueeltje als altijd, rubberboot in het water gooien en de 470 helemaal klaar maken voor een belangrijke periode van selectie en nominatie evenementen.

Gelukkig hadden we in de dagen ervoor al allerlei dingen vervangen aan de boot en heeft de boot nieuwe zwaarstrippen gekregen zodat we daar ons geen zorgen over hoeven maken.


Tijdens de trainingen die we gedaan hebben zat de snelheid er gelijk goed in wat altijd helpt om een goede sfeer aan boord te creëren. Het gevoel dat je soms kunt domineren is iets speciaals waar je een hoop zelf vertrouwen uit kunt halen dadelijk in de wedstrijden. Twijfel weg nemen is iets enorm belangrijks voor topsporters hoe lang je het ook doet.

Maandag de dag voor het evenement begint is altijd een dag om te registreren en al je spullen te laten meten, tevens moeten er keuzes gemaakt worden in het materiaal wat betreft de windsterkte voor het evenement. Als de weersvoorspellingen slecht zijn weergegeven of ze hebben het fout kan dat betekenen dat je verkeerde zeil keuzes hebt gemaakt. Niks bleek minder waar, de voorspellingen waren goed en de keuze van de zeilen ook.

Dinsdag de eerste dag van het evenement
We maken een vliegende start door de eerste 2 wedstrijden als 2e te eindigen tevens staan we hierdoor 2e in het evenement. Het waaide hard en dan hebben de snelheid er goed in. De dag erna(woensdag) was er weinig wind voorspeld en uiteindelijk kwam er een zeer onstabiel windje uit zuidwestelijke richting.

Ik denk dat we alle plekken wel gezien hebben tijdens deze wedstrijden al moet je in oogschouw houden dat de plaatsen die we eindigden de beste waren wat we gelegen hadden. Een 9e plaats en een 13 was alles wat erin zat. Snelheid was goed alleen konden we de juiste draaiingen en windvlagen niet altijd vinden. Door deze resultaten waren we gezakt naar een 9e plek overall. We hadden kostbare punten laten liggen maar geen man overboord want het vertrouwen zit er goed in.

Donderdag
Veel wind en we verlieten de startlijn onder hoge snelheid. Bij de bovenboei lagen we met een mooie voorsprong 1e. Voor de wind liepen we nog verder uit aangezien het Japanse team een Chinese gijp maakte en met hun mast gingen checken hoe diep het IJsselmeer eigenlijk wel niet is. De nummer 3 (Team Steven ) schoof een plek op naar nummer 2. Aan de wind maakte de jonge honden het ons nog knap lastig doordat ze een andere klap hadden gemaakt en dicht bij kwamen. Het laatste gedeelte van het kruisrak hadden we alles weer onder controle en konden de wedstrijd uitzeilen voor de winst.


300 meter voor de finish besloot het wedstrijd comité de wedstrijd af te breken omdat ze vonden dat het te hard waaide. We waren woest want dit was al de 2e keer dat een wedstrijd dit jaar afgelast word als wij gingen winnen. Klein detail, in Hyeres toen ze dit besloten stond er heel weinig wind en nu 30 knopen. We kunnen het dus met alle windkrachten.

Vrijdag
2 wedstrijden op het programma en vandaag was er de onderverdeling gemaakt in Goldfleet en Silverfleet. Wederom stond er veel wind en konden de goede performance herhalen van de afgelopen dagen. 5 in de eerste pot en 2e in de laatste wedstrijd. Op de kant aangekomen zagen we dat we waren geklommen naar een 4e positie overall.

Zaterdag
Uiteindelijk hebben we maar een wedstrijd gevaren omdat het te hard begon te waaien na de eerste wedstrijd.
Die eerste wedstrijd hadden we 25-30 knopen wind en grote wind draaiingen. Winnen konden we niet maar een derde plek bracht ons eindelijk richting het doel waar we wilde staan 3 overall.

Medalrace
Na een afwezigheid van bijna een jaar in de medal race hadden we ons hier eindelijk voor gekwalificeerd. De wedstrijd wordt altijd vlak onder de kant gevaren en dit brengt ook grote wind shifts met zich mee.
In de voorbereiding hadden we goed gecheckt hoe de wind liep en waar we de meeste vlagen en draaiingen zouden zitten. wij dachten op rechts maar zou dat zo blijven?

Na een vliegende start zijn we vrij snel na de start rechtsaf gegaan. Na een 2 minuten konden we het gehele veld crossen over bakboord maar hebben dit niet gedaan, hierna loop je alleen maar achter de feiten aan en kwamen als 8e bij de bovenboei uit.


We hebben verder geen potten meer kunnen breken en zijn als 6e geëindigd. Het overall klassement stond alles heel dicht op elkaar dus we hebben 2 plaatsen in moeten leveren en zijn 5 overall geworden.

Het andere Nederlandse team is 10e overall geworden dus mocht dit reserve selectie evenement ooit mee gaan tellen hebben we het redelijk goed gedaan. Nominatie eis is top 6 voor een halve nominatie dus die hebben we ook in de pocket.
Toch hadden we de kans om een hele nominatie te varen en dat is niet gelukt. Top 3 was echter na alle commotie van de afgelopen tijd een heel ambitieus doel.


Als we de stijgende lijn van de afgelopen periode door blijven zetten dan weet ik zeker dat die andere halve nominatie vanzelf onze kant op komt. gewoon hard varen, zelfvertrouwen behouden en niet te veel nadenken over wat je allemaal moet doen om je te kwalificeren voor de spelen dan komen die resultaten vanzelf!

Morgen gaan we naar Weymouth voor Sail for Gold., het eerste selectie evenement voor de Pre-Olympiscs dit jaar. We zijn er helemaal klaar voor, hebben weer een beetje ervaring met medal races en we hebben een goede generale gehad.


England here we come!

Groeten,
Sven en Kalle

Geen opmerkingen:

Een reactie posten