woensdag 23 februari 2011

zondag 20 februari: Winterwedstrijden!

Na de gouden trainingsweek begin februari in Miami zijn we weer terug in Nederland.

Wij zijn aan het bijkomen van een maand hard trainen in Miami en zijn wij natuurlijk de dagelijkse oefeningen aan het doen in de sportschool om de conditie op pijl te houden als we straks weer gaan trainen in Spanje.

Vorige week ergens kreeg ik een belletje van Dominic Bakker met de vraag of ik samen met Kalle en Olivier Bakker op een Maxfun wilde zeilen tijdens de winterwedstrijden. Ik heb gelijk ingestemd, zeilen op andere boten is belangrijk voor de algemene ontwikkeling van TeamCoster en daarnaast is het altijd gezellig met de Bakkers. 

De eigenaar van de boot was even een weekje aan het skiƫn in Zwitserland en de voordekker zat voor zaken in Thailand, dus Kalle en ik konden mooi hun taken overnemen.

Vrijdag middag bel ik nogmaals even met Do of het wel doorgaat. De voorspellingen voor zondag is 0 graden en windkracht 4.

Zijn antwoord "stel je niet zo aan.. beter dan dit wordt het niet" is wel meteen duidelijk


Zondag ochtend in de auto gesprongen, inclusief wintersportkleding en de auto moest nog even gekrabd worden ook. Een ding is zeker: Het is nog winter!

6 weken geleden waren wij nog aan het ijszeilen op de Braassemmermeer nu gaan we met soortgelijke temperaturen gewoon zeilen op zacht water. 

Nadat wij de boot hadden opgetuigd en in het water hadden gehesen met de kraan was het alweer tijd voor een welverdiend kopje koffie. Altijd leuk om weer oude bekenden te zien op de vereniging! 

Omdat de gebroeders Bakker minstens zo fanatiek zijn als de familie Coster waren wij al vroeg op het water te vinden. Uiteraard is het altijd even wennen aan een nieuwe boot dus wat boothandeling oefeningen moesten gebeuren. 

Het is in de Maxfun belangrijk dat je goede gennaker sets maakt en goede gijpjes want de boot gaat als een skiff door het water op de voordewindse rakken.

Eerste start was een goede, misschien iets 'te veilige' maar lagen bij de bovenboei wel op de 2e plaats. Die hebben we gedurende de race niet meer uit handen gegeven. Als je in dit soort boten iets meer vaart of als er minder wind staat weet ik zeker dat de kans op winnen een stuk groter is. De maxfun 18+ won deze wedstrijd met een kleine voorsprong. (ondanks een tevroege start waarna ze terug zijn gegaan om opnieuw te starten). 

Tweede wedstrijd was een stuk interessanter. Na een drukke start waar iedereen op dezelfde plaats starten waren we redelijk goed weggekomen.
Even later liep er een boot over ons heen en moesten wij overstag. De boten die eerder naar rechts waren gegaan hadden gelijk voordeel waardoor de hele kluit ongeveer gelijk bij de bovenboei uitkwam.
Voor de wind deden we redelijke zaken waardoor we 3e beneden uitkwamen. Aan de wind konden we alleen aanhaken, inhalen was er niet bij.
In het laatste voordewindse rak hebben we goede zaken gedaan en naar plek 2 gevaren die we in het laatste aandewindserak alleen maar verdedigd hebben.

2 keer 2e is geen slecht resultaat en we hebben weer veel geleerd.

Als het even kan en de tijd is er dan gaan we zeker nogmaals een wedstrijd varen in de Maxfun.

De focus ligt de aankomende periode weer volledig op het Olympisch zeilen. De ijszeilers liggen in de kast de 470 uit Fremantle is weer terug in Nederland. Vrijdag gaan we de spullen uitzoeken en klaar maken voor Spanje wat begin maart weer gaat beginnen.

Nog 2 weken hard trainen hier en dan begint eindelijk het Europese seizoen. Een hele belangrijke want het is weer een pre-Olympisch jaar. 

Alweer de derde voor TeamCoster!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten