dinsdag 8 februari 2011

Laatste week Miami: Training met Kevin Burnham

Na een teleurstellend resultaat op de Miami OCR was er zoals gepland een week training met tweevoudig medaille winnaar Kevin Burnham's.

Kevin presteerde het in 2004 een gouden medaille te winnen in de 470 op de Olympische Spelen van Athene, hij was toen 47 jaar oud. In Barcelona, 12 jaar eerder won hij al een zilveren medaille in dezelfde klasse.

Naast dat Kevin een goede vriend van ons is, waren wij trainingspartners voor de spelen van 2004.

Het gevoel
Om de boel weer eens even goed op scherp te krijgen hebben wij de laatste paar dagen elke dag minimaal 4 uur op het water gezeten om onze kwaliteiten weer boven water te krijgen.

Wij hebben hard gewerkt om het gevoel met de wind weer terug te krijgen. De focus was om het 'afvallen aan de wind' om te zetten naar alleen maar 'opsturen aan de wind'. Met andere woorden; varen op lifts en niet op de headers.

Dit alles is eigenlijk niet zo heel moeilijk, maar als je het gevoel kwijt bent, verre van eenvoudig.

Aan het einde van de week is het ons gelukt om dit gevoel terug te krijgen. Daarnaast heeft Kevin ons veel verteld over het trimmen van het grootzeil en wat de perfecte setup is volgens hem.

Kalle en ik zijn nogal eigenwijs in het aannemen van dingen van andere mensen, maar ook hier hebben wij grote stappen gezet. Hoeveel Kalle de afgelopen week wel niet aan de zalingen heeft gedraaid, je kunt het vergelijken met een 4 meter moer op een bout draaien! Het heeft veel tijd en energie gekost om het allemaal voor elkaar te kunnen krijgen.


Terug naar 2004
Kalle en ik staan in Zadar - Croatie, om te beginnen aan het WK 470. Wij zijn hard aan het trainen met onze trainingsmaten Paul Forester en Kevin Burnham.

Vlak voor het evenement hebben wij, net zoals onze traningsmaten, een splinter nieuwe boot in ontvangst genomen van onze botenbouwer. Daarnaast hebben Kalle en ik een speciaal zwaard laten ontwikkelen in Nieuw-Zeeland door Simon Cook. Simon bracht ons het mooiste 470 zwaard in de hele klasse, helaas was er 1 probleem: We gaan er voor geen ene meter mee.

Na het WK nemen wij de boot van Paul en Kevin mee naar de SPA regatta (nu Delta Lloyd Regatta) om daar verder te trainen voor het event. Beide teams hebben alleen problemen met de snelheid.

Paul komt naar mij toe en vraagt of hij ons zwaard niet mag kopen omdat wij hem eigenlijk niet meer willen. Wij zijn jong en eigenwijs en hebben het eigenlijk nog geen goede kans gegeven, helaas komen wij daar pas later achter.

Zonder ooit 1 dag met het zwaard te hebben gevaren, starten Paul & Kevin toch met het 'speciaal voor TeamCoster ontwikkelde Simon Cook zwaard' aan de SPA Regatta. De heren winnen meerdere wedstrijden en uiteindelijk het hele event met twee vingers in de neus.

Kalle en ik worden 2de en zijn super tevreden.

Eigenlijk hoef ik het verhaal niet verder te vertellen, maar de mannen werden ook Olympisch kampioen met ons zwaard. Kosten nog moeite zijn gespaard door ons om het zwaard terug te kopen, helaas zonder succes.

Zou het ooit veranderen?


7 februari 2011: 'I want you guys to win a GOLD medal'
Er staat weinig wind in de baai maar we gaan toch trainen met de Italianen. Kevin vaart achter ons aan en vertelt ons veel over wat we goed aan het doen zijn en vooral wat we niet goed aan het doen zijn.

Zoals gebruikelijk steken wij veel op van de dingen die hij vertelt.

De wind, de hoek hoe de boot in het water ligt, hoe ik beter kan sturen en hoe Kalle beter onder in de 470 kan liggen zodat wij harder gaan. Na 3 uur aan de wind gezeild te hebben is de training klaar en stap ik bij Kevin in de rubberboot. Kalle vaart ondertussen samen met zijn vriendin voor de wind naar de haven.

Op de terugweg naar de haven in de rubber boot stel ik Kevin nog een keer de vraag: "please let me buy back the centerboard (zwaard).."

Hij denkt even na en lacht: "alright..change it from my boat, but replace it to another board so I can still sail it sometimes. I want you guys to win the GOLD medal, and when you do.. I want it back"

Na 7 jaar hebben wij het zwaard terug wat ooit die resultaten behaalde en die hele speciale snelheid bracht voor de Amerikanen die wij ook willen hebben.

We zijn nu ouder en wijzer en wij gaan de tijd nemen om het uitgebreid te testen.

Over 2 weken zitten we weer in Palma de Mallorca en gaan we testen. wij hebben er enorm veel zin in! Laten we hopen dat we de gouden combinatie te pakken hebben!

Stay tuned we houden jullie op de hoogte!

(Over hoogte gesproken, vlieg nu boven New York city op weg naar huis)

Groeten,

Sven en Kalle

P.s: Onze blog kan je nu ook lezen op Sailreport.nl! Hier kan je ook nog veel meer ander zeilnieuws vinden

2 opmerkingen:

 1. Hee wat een mooi verhaal. Maar hoe komt het dat jullie niet vooruit kwamen met dat zwaard en Paul&Kevin wel? Hoe anders moet je met de boot omgaan met een nieuw zwaard?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dank voor je vraag!

  In 2004 warren we nog niet zo ervaren en gingen goed met het oude zwaard, we hadden nog nooit met zo'n soort zwaard gevaren en toen we niet zo goed gingen tijdens het wk met nieuwe boot en nieuw zwaard.

  Hebben we alleen het zwaard teruggewisseld. Vervolgens werden we 2e tijdens de Holland regatta en met nog heel weinig tijd voor de olympische spelen wilde we niet meer te veel experimenteren.

  Ondertussen varen we al jaren met zo'n soort zwaard, alleen is dit zwaard op een aantal punten net iets anders.

  BeantwoordenVerwijderen