donderdag 30 december 2010

Zeilen in de winter

Fremantle (Australië) 26 november
Het is ochtend, alweer bijna 30 graden en hoog zomer. 

Kalle en ik zitten samen in de sportschool en zijn hard aan het trainen om onze core stability te verbeteren. Zeker na mijn blessure eerder dit jaar een punt om op te focussen.  

Tijdens onze oefeningen praten we samen over wat wij vandaag willen bereiken op het water, zoals gebruikelijk zijn wij het daar snel over eens. Zoeken naar een hogere basissnelheid en nog beter kunnen schakelen tussen hoog aan de wind varen en hard aan de wind varen. 

2 uur later varen we de haven uit, het waait 30 knopen en we vliegen over de hoge golven voor de kust van Fremantle. Iedere line-up met onze trainingspartners (Lisa en Lobke en de Stevens) weten wij te winnen. Veel wind, hoge golven en hard gaan brengt altijd een lach op mijn gezicht.
Omdat onze trainingsmaatjes wat moeten verstellen in de trim om harder te kunnen gaan hebben wij even de tijd om te evalueren. Kalle komt met een opmerkelijke reactie; “zou het niet gaaf zijn als we straks weer kunnen ijszeilen in Nederland..”

Ik denk even na, beaam zijn gevoel en probeer een vergelijking te vinden met de snelheid die we nu in de boot hebben en tijdens het ijszeilen. “Ja Kal, dat zou helemaal geweldig zijn, maar zet dat maar uit je hoofd want de kans is veel te klein.”

Sven Karsenbarg (onze nieuwe trainer) roept ons ondertussen weer bij elkaar voor een nieuwe line-up.

 
Amsterdam, 24 december
Nog geen week nadat wij thuis zijn gekomen is het zover, het is mid winter en we kunnen ijszeilen! Het open Fries kampioenschap wordt georganiseerd op het Tjeukermeer in Friesland. Daan Schutte heeft ons deze zomer weer geholpen om onze bootjes weer wat sneller te maken, (een goede voorbereiding is het halve werk) dus wij zijn er klaar voor. 

Onderweg praten Kal en ik nog een keer over die bewuste dag in Fremantle en kijken elkaar aan..... Als 2 kleine jongens zo blij zitten we in die droom die dadelijk uit gaat komen. In een week tijd is de temperatuur 40 graden gedaald en zitten we dik aangekleed klaar voor de start.

Kalle vaart een mooie serie van 5 races en wordt 10 en is alles behalve tevreden, hij wil mij verslaan, maar kan zijn juiste settings nog niet vinden. Ik word keurig 4de maar ook ik weet dat we nog veel moeten verbeteren willen we eventueel een gooi doen naar een top 3 klassering op het ONK, wat met een beetje mazzel in januari 2011 gaat plaats vinden.
 

Vandaag hebben we weer getraind en een wedstrijd gevaren met 35 andere boten, een goede graadmeter om te zien of we het beste uit ons zelf kunnen halen en of er progressie is. Kalle werd heel netjes 7e overall en heeft de snelheid goed te pakken. Ik werd 5e en ben tevreden. Nu blijven we duimen voor deze winterse temperaturen zodat we hopelijk snel dat verdomde Nederlands kampioenschap kunnen gaan zeilen voordat wij het witte Nederland verlaten om op 14 januari het Noord-Amerikaans kampioenschap te gaan zeilen in Miami.

U raadt het al: het is dan alweer bijna hoog zomer…

Alvast een prettig 2011!

Groet,

Sven


 Geen opmerkingen:

Een reactie posten